~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ // Διαδικτυακή έκδοση * με ειδήσεις * άρθρα για τον Ελληνισμό * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Επιμέλεια και ρεπορτάζ Σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής

~~


....................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

........................................."Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" Γιώργος Σεφέρης [1900-1971]

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

"Αύγουστε, καλέ μου μήνα, να' σουν δυο φορές το χρόνο!"


Ο Αύγουστος, όπως λέει ο λαός μας, είναι "ο μήνας που τρέφει τους έντεκα". Αυτή η φράση προήλθε από το γεγονός ότι ο μήνας αυτός κουβαλάει με τον ερχομό του αφθονία καρπών αλλά και φρούτων, τα οποία απλόχερα χαρίζει σε ανθρώπους και ζώα.
Για την πρώτη μέρα του Αυγούστου, την "Πρωταυγουστιά", παλαιότερα υπήρχαν πολλά έθιμα. Έτσι ο παπάς γύριζε στα σπίτια των ξωμάχων γεωργών κι έκανε εκεί αγιασμό για τα σπαρτά τους. Όμως και οι νοικοκυρές άρχιζαν το καθάρισμα των χάλκινων αγγείων και όλων των σπιτικών σκευών γιατί εκείνη την ημέρα ξεκινάει η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου, που τη θεωρούσαν ως την πιο σημαντική και αξιόλογη. Έτσι δεν έπρεπε να υπάρχει πάνω σ' αυτά ούτε ίχνος "άρτεμα".
Την πρώτη μέρα του Αυγούστου ήταν και οι "Δρίμες". Αυτές ήταν οι πρώτες έξι μέρες του μήνα που ο λαός μας τις θεωρεί δυσοίωνες. Γι' αυτό πολλοί άνθρωποι που ζούσαν με τον φόβο των προλήψεων, δε λούζονταν ούτε έπλεναν ρούχα γιατί φοβούνταν μήπως αυτά καταστραφούν, Ακόμη, δεν έκοβαν ούτε ξύλα και αυτές τις πρώτες μέρες του μήνα δεν ακουγόταν πουθενά τσεκούρι. Έλεγαν, μάλιστα: "Τ' Αυγούστου οι Δρίμες στα πανιά (σκόρος) και του Μαρτιού στα ξύλα (σαράκι)". Επίσης, τις ημέρες αυτές έκλειναν τα παιδιά μέσα τα μεσημέρια και τους έλεγαν: "Μη βγαίνετε έξω, μην περνάτε απόμερα και τρίστρατα, γιατί οι Δρίμες θα σας κάνουν κακό, μεγάλο κακό".
Ο Αύγουστος παρουσιάζεται στις παροιμίες του λαού μας ως πλούσιος μήνας, λόγω των πολλών φρούτων και οπωρικών του καθώς και από τα εισοδήματα από την πώληση της καλοκαιρινής συγκομιδής. Γι 'αυτό ο λαός θα επιθυμούσε να υπήρχε άλλος ένας τέτοιος εύφορος μήνας: "Αύγουστε, καλέ μου μήνα, να' σουν δυο φορές το χρόνο!"

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου