~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ // Διαδικτυακή έκδοση * με ειδήσεις * άρθρα για τον Ελληνισμό * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Επιμέλεια και ρεπορτάζ Σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής

~~


....................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

........................................."Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" Γιώργος Σεφέρης [1900-1971]

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

«Παππού φτάσαμε μέχρι τη Νέα Υόρκη»!

Διεθνή αναγνώριση γνωρίζει το ντοκιμαντέρ νεαρού ομογενή για τον μετανάστη παππού του που επιστρέφει στην Αυστραλία

O νεαρός σκηνοθέτης, Νικόλαος Δεμουρτζίδης, με τον παππού του Ηλία
O νεαρός σκηνοθέτης, Νικόλαος Δεμουρτζίδης, με τον παππού του Ηλία
13 October 2017

Με μια βαλίτσα όνειρα και ένα φιλμ γεμάτο αναμνήσεις από τον παππού του Ηλία, ο νεαρός σκηνοθέτης Νικόλαος Δεμουρτζίδης κατόρθωσε μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια να διαδώσει την ιστορία του μετανάστη παππού του, ο οποίος κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου ορφάνεψε και μετανάστευσε στην Αυστραλία. 
«Είμαι πολύ χαρούμενος που η ταινία έχει τόσο μεγάλη απήχηση, όχι μόνο γιατί διηγείται την ιστορία της οικογένειάς μου, αλλά και επειδή, κατά κάποιο τρόπο, κάνει μνεία κάθε οικογένειας Ελλήνων μεταναστών που εγκατέλειψαν την πατρίδα και βρέθηκαν μετά από θυσίες και κακουχίες στην Αυστραλία, την Αμερική, τον Καναδά αλλά και σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη» λέει ο κ. Δεμουρτζίδης. 
Η πρεμιέρα της «Ιστορίας» έλαβε χώρα σε κεντρικό κινηματογράφο της Αδελαΐδας στις 11 Οκτωβρίου 2015, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους 750 θεατές που την παρακολούθησαν, σε σημείο να βγαίνουν από τις αίθουσες με δάκρυα στα μάτια. 
Αμέσως μετά, η «Ιστορία» που από την πρώτη κιόλας προβολή απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από επαγγελματίες του είδους, ταξίδεψε στην Ελλάδα, την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και την Νέα Υόρκη και πλέον αναμένεται να προβληθεί στο Μπρίσμπαν στο πλαίσιο του Brisbane Greek Film Festival, αύριο Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, στις 7:40μμ, στο Palace Cinema Barracks και στη Μελβούρνη στο πλαίσιο του Melbourne Greek Film Festival το Σάββατο, 14 Οκτωβρίου, στις 3.30μμ. στο Palace Cinema Como. 
Η ταινία «Ιστορία» ουσιαστικά πραγματεύεται τη σχέση παππού και εγγονού και, συνάμα, δίνει τη μάχη του να κρατηθούν ζωντανές οι μνήμες του παρελθόντος προτού τις σβήσει σταδιακά και ολοκληρωτικά η νόσος του Alzheimer. 
Ο παππούς Ηλίας Δεμουρτζίδης, όπως οι πάρα πολλοί Έλληνες μετανάστες της γενιάς του, έφτασε στην Αυστραλία μετά τον εμφύλιο πόλεμο και εργάστηκε σκληρά τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. 
Στην ξενιτιά δημιούργησε οικογένεια, ενώ ανέπτυξε μια ξεχωριστή σχέση με τον μικρό εγγονό του Νικόλαο, ο οποίος, καθώς μεγάλωνε άρχισε να παρατηρεί μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην πνευματική διαύγεια και συμπεριφορά του παππού του, που πλέον παρουσίαζε συμπτώματα άνοιας. 
«Για μένα ο παππούς μου ήταν ο καλύτερος μου φίλος μέχρι την ημέρα που μας άφησε, πριν από τρία περίπου χρόνια. 
«Ήταν ένας σοφός άνθρωπος και μεγάλος παραμυθάς και ομολογώ ότι μέσα από κάθε μία διάκριση που γνωρίζει η ταινία μας, εγώ αισθάνομαι μια εσωτερική χαρά και ξεχωριστή περηφάνια γιατί νιώθω ότι έτσι τιμώ και τη μνήμη του παππού μου που δεν βρίσκεται πια κοντά μας» λέει ο κ. Δεμουρτζίδης, ο οποίος, κατανοώντας ότι ο παππούς Ηλίας ήταν ουσιαστικά ο άνθρωπος που κρατούσε τις απαντήσεις σε ό,τι αφορούσε την ιστορία της οικογένειάς του, αποφάσισε να συλλέξει πολύτιμο υλικό από τις εμπειρίες του «πατριάρχη» της οικογένειας και να καταγράψει την ιστορία του παππού του προτού τον «χάσει» ολοκληρωτικά. 
Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό του, ο Νικόλαος ταξίδεψε για τελευταία φορά στην Ελλάδα και το χωριό από όπου κατάγεται η οικογένεια, παίρνοντας μαζί και τον παππού του παρά τις αντιρρήσεις των γιατρών. 
Απώτερος σκοπός του ταξιδιού ήταν να επιστρέψει ο παππούς Ηλίας στη δική του Ιθάκη και να εξερευνήσει μαζί με τον εγγονό και το γιο του τα μέρη και τους ανθρώπους που σημάδεψαν την παιδική του ηλικία, με την ελπίδα να θυμηθεί ο ίδιος την ιστορία της οικογένειάς τους.
Η «Ιστορία» του παραγωγού και σκηνοθέτη Δεμουρτζίδη απέσπασε πριν από λίγους μήνες Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου, ενώ πέρυσι βρέθηκε και πάλι στην κορυφή κατακτώντας το Α' Βραβείο Καλύτερου Ανεξάρτητου Ντοκιμαντέρ σε Διεθνή Διαγωνισμό στο Hollywood. 
«Δεν περίμενα να κερδίσουμε ανάμεσα σε τόσες διεθνείς συμμετοχές και σκληρό ανταγωνισμό, αλλά σίγουρα νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος και ευγνώμων για τη διάκριση αυτή, όπως και χαρούμενος που η προβολή της ταινίας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στη Νέα Υόρκη πριν λίγες ημέρες. 
Πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να ψιθυρίζει «'Αχ παππού ποιος στη χάρη σου, φτάσαμε μέχρι και την Αμερική» λέει ο Νικόλαος, η «Ιστορία» του οποίου έχει ήδη σταθεί επάξια δίπλα σε εκατοντάδες υποψηφιότητες από ολόκληρο τον πλανήτη. 
«Χρωστώ πολλά στον σκηνοθέτη της ταινίας μας, David Ockenden, μια δημιουργική ιδιοφυΐα, έναν άνθρωπο που χωρίς καν να μιλάει ελληνικά, κατόρθωσε να αποτυπώσει αριστουργηματικά όλο αυτό το συναίσθημα και την αλήθεια της οικογένειας μας μέσα από κάθε σκηνή που γυρίσαμε» λέει ο Νικόλαος.
«Σαφώς και σαράντα ώρες κινηματογραφικού υλικού με τον παππού μου δεν είναι αρκετό, αλλά το μόνο που εύχομαι είναι μέσα από το δικό μας συναισθηματικό ταξίδι να κατορθώσω να εμπνεύσω τη νεολαία να πλησιάσει τους παππούδες και τις γιαγιάδες της. 
«Η «Ιστορία» είναι για μας το καλύτερο ενθύμιο και ελπίζουμε να εμπνεύσουμε μέσα από την δική μας εμπειρία και άλλες οικογένειες να κάνουν το ίδιο ώστε να κρατήσουν ζωντανές τις μνήμες του παρελθόντος. Το μόνο που ήθελα να πω στους νέους της γενιάς μου ήταν ότι σε κάθε οικογένεια υπάρχει ένας ήρωας που κρατά την ιστορία και τους θησαυρούς του παρελθόντος. 
«Είναι εκεί, πλησιάστε τον και ανακαλύψτε τους θησαυρούς της δικής σας οικογένειας» καταλήγει ο ομογενής. 
*Για περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα www.greekfilmfestival.com.au/program/414/istoria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου