~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ // Διαδικτυακή έκδοση * με ειδήσεις * άρθρα για τον Ελληνισμό * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Επιμέλεια και ρεπορτάζ Σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής

~~


....................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

........................................."Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" Γιώργος Σεφέρης [1900-1971]

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Το σώμα των ερευνητών του Ναυτικού Ιδρύματος RPM, το οποίο εργάζεται σε συνεργασία με την Εφορεία Υποβρύχιων Αρχαιοτήτων της Ελλάδας από το 2015, έχει εντοπίσει ίχνη τριών ακόμα αρχαίων ναυαγίων στους Φούρνους, Ικαρία και Σάμο

   ΙΣΤΟΡΙΑ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ    


Το ανατολικό Αιγαίο από τους Φούρνους και Ικαρία μέχρι την Σάμο είναι γεμάτο ναυάγια του 4ου και 2ου αιώνα π.Χ. καθώς και μερικά από τον 5ο - 6ο αιώνα μ.Χ.


Η επισήμανση λειτουργεί σε ρωμαϊκό ναυάγιο. 
Φωτογραφία: Εφορεία Υποβρύχιων Αρχαιοτήτων / Β. Μεντογιάννης


Ένα νέο εύρημα από ομάδα Ελληνοαμερικανών που αποτελείται από αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, συντηρητές και δύτες έχει αυξήσει τον αριθμό των ναυαγίων γύρω από το νησί Φούρνοι από 22 σε 58, αναφέρει η AP.
Η εκτεθειμένη σε ισχυρή θάλασσα άνεμο μεταξύ των μεγαλύτερων νησιών της Σάμου και της Ικαρίας είναι γεμάτη με μικρές βραχώδεις νησίδες και θεωρήθηκε μια μάλλον επικίνδυνη ναυτιλιακή διαδρομή.

Βάση λαμπτήρων με την υπογραφή του κατασκευαστή λαμπτήρων Octavius ​​Φωτογραφία: Εφορεία Υποβρύχιων Αρχαιοτήτων / Γ. Κουτσουφλάκης

Το σώμα των ερευνητών του Ναυτικού Ιδρύματος RPM, το οποίο εργάζεται σε συνεργασία με την Εφορεία Υποβρύχιων Αρχαιοτήτων της Ελλάδας από το 2015, έχει εντοπίσει ίχνη τριών ακόμα αρχαίων ναυαγίων με αγγειοπλαστικά και δύο αργότερα, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας.

Μηχανική απόσπαση από λάμπες Φωτογραφία: 
Εφορεία Υποβρύχιων Αρχαιοτήτων / Γ. Κουτσουφλάκης

Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση εμπειρογνωμόνων, με βάση το φορτίο, τα πλοία συναντούν τη μοίρα τους στο Αιγαίο ενώ ταξιδεύουν σε δρομολόγια από τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μικρά Ασία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σικελία, την Κύπρο, το Λίβανο, την Αίγυπτο και τη Βόρεια Αφρική. ξαφνικές καταιγίδες που τους έστειλαν κατευθείαν στους βραχώδεις βράχους της περιοχής.

Εγκαταλειμμένη άγκυρα μπροστά από το χωριό Καμάρι Φούρνι Φωτογραφία: Εφορεία Υποβρύχιων Αρχαιοτήτων / Γ. Κουτσουφλάκης

"Ο ενθουσιασμός είναι δύσκολο να περιγραφεί, εννοώ, ήταν απίστευτο. Γνωρίζαμε ότι είχαμε σκοντάψει κάτι που θα άλλαζε τα βιβλία ιστορίας », δήλωσε στο Reuters ο υποβρύχιος αρχαιολόγος και συν-διευθυντής του σχεδίου έρευνας Fournoi, Δρ Peter Campbell του Ναυτικού Ιδρύματος RPM.
Περισσότεροι από 300 αντικείμενα - κυρίως αμφορείς - προσφέρουν στους αρχαιολόγους σπάνια κατανόηση του τόπου όπου μεταφέρονται προϊόντα γύρω από τη Μεσόγειο, όπως κυρίως κρασί, λάδι, σάλτσες ψαριών και μέλι.

Η ερευνητική ομάδα του 2018 Φωτογραφία: Εφορεία Υποβρύχιων Αρχαιοτήτων / Β. Μεντογιάννης

Το ανατολικό Αιγαίο από τους Φούρνους είναι γεμάτο ναυάγια του 4ου και 2ου αιώνα π.Χ. καθώς και μερικά από τον 5ο-6ο αιώνα μ.Χ. Παρόλο που δεν είναι ασυνήθιστο να βρείτε περισσότερα από δύο πλοία που έχουν βυθιστεί κοντά στην ίδια θέση, είναι σπάνιο να βρείτε ένα νεκροταφείο πλοίων τόσο μεγάλο.
"Θα το έλεγα, ίσως, ένα από τα κορυφαία αρχαιολογικά ευρήματα του αιώνα, καθώς τώρα έχουμε μια νέα ιστορία για να πούμε μια διαδρομή που συνδέει την αρχαία Μεσόγειο", δήλωσε ο Campbell προσθέτοντας ότι η ομάδα πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερα ναυάγια να ανακαλυφθεί.



____________
NeosKosmos // 18 Οκτωβρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου