«Από τις 6.300 λέξεις του Ομηρικού λεξιλογίου επιβιώνουν μέχρι σήμερα 1.800, ενώ από τις 4.900 λέξεις των Ευαγγελίων επιβιώνουν περισσότερες από τις μισές.
~~~~
• Η ελληνική γλώσσα με βασικά χαρακτηριστικά, όπως
απαράμιλλη διαχρονικότητα,
πλούτος του λεξιλογίου,
ονοματοδοσία επιστημονικών όρων,
συμφωνία λέξεων καί ετυμολογία τους,
απεριόριστη δυνατότητα παραγωγής νέων λέξεων,
τελειότητα της γραμματικής της δομής και
ποικιλία των εκφράσεων της, καλλιεργούμενη εδώ και 3500
χρόνια από τον ίδιο λαό, στον ίδιο τόπο συνεχώς και αδιασπάστως, είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη.
~~~~
• Ό John Chadwick (συνεργάτης του Ventris στην Αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β') είχε δηλώσει:
«Ή γλώσσα πού μιλούσε κάποιος βοσκός σε μία απόκεντρη περιοχή της Πελοποννήσου 1200 χρόνια πριν γεννηθεί ο Χριστός είναι, παρ’ όλες τις διαφορές της, η ίδια γλώσσα με την Ελληνική που μιλιέται σήμερα».
~~~~
• Όλες οι δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες -και όχι μόνο- κατά τον κορυφαίο διεθνώς γλωσσολόγο και ελληνιστή Ισπανό καθηγητή R.F.Adrados θεωρούνται κρυφοελληνικές.
~~~~
• Oι λέξεις με ελληνικές ρίζες στη γαλλική γλώσσα (κατά τό Υπ. Παιδείας της) ανέρχονται στη 65%, ενώ στην πορτογαλική γλώσσα αγγίζουν το 80%, όπως μου εγνώρισε η Καθηγήτρια Alcina Dos Martires συντάκτρια Άρχαιοελληνο-Πορτογαλικού λεξικού.
~~~~
• Η Αγγλική γλώσσα, σύμφωνα με το ογκώδες Λεξικό του κ. Άρ. Κωνσταντινίδη, έχει περισσότερες από 150.000 λέξεις με ρίζες ελληνικές.
.
• Η σημερινή γερμανική γλώσσα διαμορφώθηκε από τον Λούθηρο το 1534 με πρότυπο τους κανόνες γραμματικής και συντακτικού της Ελληνικής γλώσσας.
~~~~
•Καί ενώ εμείς οι ίδιοι κακοποιήσαμε την γλώσσα μας,
~~~~
εκδηλώνεται παγκοσμίως αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εκμάθηση της Ελληνικής (Αρχαίας και Νέας) από τη μακρινή Χιλή καί την Αλάσκα, μέχρι το Βλαδιβοστόκ και την Αυστραλία.
~~~~
Εδώ καί τρία χρόνια στις δύο τελευταίες τάξεις των δημοτικών σχολείων της Μεγάλης Βρεττανίας διδάσκονται αρχαία ελληνικά, διότι βοηθούν τα παιδιά στην ανάπτυξη κριτικής σκέψεως και στην καλύτερη εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας!
~~~~
Στην Αυστραλία, ΗΠΑ, Ρωσσία καθιε¬ρώθηκε ή υποχρεωτική διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης (κατ’ επιλογήν) γλώσσας.»
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΟΥΝΑΔΗΣ (1937- ), Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, από εισήγησή του σε πρόσφατη ημερίδα.
~~~~
[ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΟΥΝΑΔΗΣ: Καθηγητής Στατικής και Σιδηρών Γεφυρών του Ε.Μ.Π. Διευθυντής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Πολιτικών Μηχανικών και Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών Πολιτικών Μηχανικών. Επισκέπτης καθηγητής σε ξένα Πανεπιστήμια. Από την Αθήνα.
~~~~
Εκδότης τριών ειδικών εκδόσεων του International Journal of Non-Linear Mechanics (2002,2007) και του J. of Meccanica (2014) και των περιοδικών The Open Mechanics Journal και Facta Universitatis.
~~~~
Πρωτεργάτης/Ιδρυτής και Πρόεδρος των ευρωπαϊκών συνεδρίων EURODYN και EUROSTEEL. Πρόεδρος των Παγκόσμιων Συνεδρίων, Πρόεδρος των παγκοσμίων συνεδρίων Mηχανικής IUTAM (1988, 1992, 2000) και της Steering Committee των Συνεδρίων EUROSTEEL, (1995-2011). Aντιπρόεδρος του ΕΓΣΕΤ (1992-1994). Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου της Ακαδημίας Αθηνών.
Διακρίσεις: Μετάλλιο Blaise Pascal in Engineering της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (2010), τιμητική έκδοση του περιοδικού Archives of AppliedMechanics (2012), Δια Βίου Βραβείο Επιτευγμάτων για την συμβολή του στην Μη Γραμμική Δυναμική Ευστάθεια (ΙCCES 2012), έκδοση τιμητικού τόμου (ΕΜΠ, 2005). Διακεκριμένος Lecturer (Caltech 2014). Επίτιμος πολίτης-δημότης ελληνικών και ξένων πόλεων. Μέγας Άρχων Διδάσκαλος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής. Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος και του Ανωτέρου Ταξιάρχη του Βασιλέως Γεωργίου Α΄, Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής.]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου