~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ // Διαδικτυακή έκδοση * με ειδήσεις * άρθρα για τον Ελληνισμό * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Επιμέλεια και ρεπορτάζ Σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής

~~


....................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

........................................."Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" Γιώργος Σεφέρης [1900-1971]

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Ομογενής ταξίδεψε πρώτη φορά στην Ελλάδα – Η γνωριμία με συγγενείς και τις ρίζες της

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ
   Του Γιάννη Σοφιανού  // 5 Μαΐου, 2018
Η κ. Κάρολ Παππαπέτρου-Χάλλα στην Ελλάδα, με τον θείο της Παναγιώτη και τον ξαδερφό της Γιάννη στην ταβέρνα του άλλου ξαδερφού της, Δημήτριου Κοσμά, στο Χωματερό. Ηταν τόσο ενθουσιασμένη, λέει με την επισκεψή της και την γνωριμία των συγγενών της, που ξέχασε να τραβήξει φωτογραφίες.

ΠΑΛΜ ΣΠΡΙΝΓΚΣ. Η κ. Κάρολ Παππαπέτρου-Χάλλα (Carol Pappapetru-Hallas) μεγάλωσε στην Καλιφόρνια, σε μία οικογένεια με καταγωγή από την Ελλάδα. Ελληνοαμερικανή 3ης γενιάς, δεν πήγε σε ελληνικό σχολείο, ούτε εκκλησιαζόταν σε Ορθόδοξο ναό. Δεν είχε επισκεφτεί επίσης ποτέ την πατρίδα των προγόνων της.
«Υποθέτω δεν θεώρησαν πως θα ήταν σημαντικό για εμάς τα παιδιά…», είπε μάλιστα στον «Ε.Κ.» με κάποιο παράπονο γιατί δεν έμαθε από μικρή να μιλάει Ελληνικά. Δεν έπαψε ποτέ, ωστόσο, να νιώθει μία αγάπη για την Ελλάδα και μία περηφάνια για την καταγωγή της.
Ετσι, με αφορμή και μία έρευνα DNA, βρέθηκε με τη δική της οικογένεια πια να κάνει ένα καταπληκτικό ταξίδι ζωής στην Ελλάδα, για πρώτη φορά, όπου επανενώθηκε με συγγενείς που δε γνώριζε πως είχε και τις ρίζες της.
«Γνωρίζω ένα πράγμα. Οταν έφτασα στην Ελλάδα, για εμένα ήταν σα να επέστρεφα σπίτι μου, σα να ανήκα εκεί, αν και βρέθηκα στη χώρα για πρώτη φορά. Δεν γεννήθηκα εκεί, αλλά ήμουν σπίτι… ξέρω ότι ακούγεται παράξενο, αλλά έτσι ακριβώς ένιωσα», δήλωσε στον «Ε.Κ.».
Η Κάρολ με τον σύζυγό της Τζορτζ, στον Παρθενώνα.
«Απλά αγαπώ την Ελλάδα και οτιδήποτε γι’ αυτή. Δεν είχα την τυπική ελληνική ανατροφή, δεν πηγαίναμε σε Ελληνοορθόδοξη εκκλησία ή σε ελληνικό σχολείο, καθώς ο πατέρας μου δεν ήταν ιδιαίτερα θρησκευόμενος. Οταν πηγαίναμε στην εκκλησία πηγαίναμε σε ένα ναό Βαπτιστών, με την μητέρα μου και εμάς, 6 αδέρφια. Εχω 3 αδερφές και 2 αδερφούς», πρόσθεσε.
Ενιωθε πάντα να την τραβά κάτι στην Ελλάδα. «Οταν ήμουν παιδί ακόμη, ένα μέρος που ήθελα να επισκεφτώ ήταν η Δήλος, που με συνάρπαζε», επεσήμανε. «Ακόμη και ο σύζυγός μου είναι 16% Ελληνας, σύμφωνα με την έρευνα. Το μάθαμε πριν αναχωρήσουμε για την Ελλάδα… δεν το γνώριζε, παρά το επώνυμό του».
Η κόρη της Κάρολ, Αβα, στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στη Βουλή, ταΐζοντας τα περιστέρια.
Για την ιστορία της Κάρολ έγραψε η κ. Sarah Young στον «Independent», σημειώνοντας πως η μητέρα της ομογενούς είχε καταγωγή από Αγγλία, Ιρλανδία και Σκωτία και ο πατέρας της, Νίκος Παππαπέτρου (Nick Pappapetru) ήταν 2ης γενιάς Ελληνοαμερικανός.
Η ίδια μεγαλώνοντας στην Καλιφόρνια, υπέθετε πως ήξερε ό,τι υπήρχε για το παρελθόν και την καταγωγή της οικογένειάς της. Γνώριζε για παράδειγμα ότι η γιαγιά της Jennie Kachevas (Τζένη Κατσίβας) είχε καταγωγή από το Χωματερό, Πυλίας στη Μεσσηνία και ο παππούς της, Vassillos Pappapetru (Βασίλειος Παππαπέτρου) στο Μελισοχώρι.
Ο παππούς και η γιαγιά της Κάρολ, Βασίλης Παππαπέτρου (Μπίλι Πάπας) 
και Τζένη Κατσίβα – Πάπας.
Το όνομα της προγιαγιάς της ήταν Ευδοκία Τερτίπη. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1905 και παντρεύτηκε τον προπάππου της, Nick Kachevas (Νίκο Κατσίβα) με τον οποίο απέκτησαν 7 παιδιά. Η γιαγιά της Jennie ή Jeanne παντρεύτηκε τον παππού της Βασίλειο Παππαπέτρου το 1926.
Η οικογένεια Κατσίβα, είπε στον «Ε.Κ.» η Κάρολ, έφτασαν στις ΗΠΑ μέσω του Ellis Island στη Νέα Υόρκη. Εγκαταστάθηκαν έπειτα στο East Moline του Ιλινόις. Ο προπάππους της, Νίκος Κατσίβας, είχε ένα καρότσι και πουλούσε hot dogs. Ηταν μία από τις πολλές εργασίες που έκανε, καθώς εργαζόταν και σε εστιατόρια.
Αργότερα, ο παππούς της, Βασίλειος Παππαπέτρου, ήταν ιδιοκτήτης σε ταβέρνα στο Κάντον του Ιλινόις τη δεκαετία του ’40. H οικογένειά του μετακόμισε στην Καλιφόρνια τη δεκαετία του ’50.
Ο προπάππους της Κάρολ, Νίκος Κατσίβας με την προγιαγιά της, Ευδοκία Τερτίπη. Γεννημένοι τον Μάρτιο του 1882 στο Χωματερό. Ο Ν. Κατσίβας έφτασε στις ΗΠΑ το 1903 και ακολούθησε προγιαγιά της το 1905. Το πρώτο τους παιδί γεννήθηκε το 1906. Την ονόμασαν Jennie -γιαγιά της Κάρολ- και έζησε μέχρι τα 101 της χρόνια.
Η έρευνα DNA έδειξε πως η Κάρολ κατά 39% είναι Ελληνίδα και αυτό αποτέλεσε αφορμή για την Κάρολ να εξερευνήσει τις ρίζες της περαιτέρω. Σχεδίασε λοιπόν ένα ταξίδι ζωής στην Ελλάδα.
«Ο παππούς μου πέθανε το 1947 και δεν μπόρεσα να τον ρωτήσω τις ρίζες των Παππαπέτρου, οι οποίες παραμένουν μυστήριο», είπε στην αγγλική εφημερίδα. Ωστόσο, ερευνώντας από τη μεριά της γιαγιάς της, έφτασε να ανακαλύψει πολλά για την ταυτότητά της, κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, που δε γνώριζε ποτέ.
Μεταξύ αυτών, ότι είναι απόγονος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από την πλευρά της μητέρας αυτού, όπως διευκρίνισε η Κάρολ: «Η φίλη μου η Μαργαρίτα έκανε αρκετή έρευνα για τους προγόνους μου και μου το επιβεβαίωσε ο ξάδερφός μου Χρήστος, ο οποίος ζει στην Αυστραλία. Υπάρχει ένα βιβλίο για την καταγωγή της οικογένειάς μου από το Χωματερό, όπου βρίσκεται αυτή η πληροφορία και συνδέομαι μαζί του από την πλευρά της μητέρας του με την οικογένεια Κατσίβα».
Το ταξίδι στην Ελλάδα
Ταξιδεύοντας και με την φίλη της Μαργαρίτα, η κ. Παππαπέτρου-Χάλλα επισκέφτηκε το χωριό των προγόνων της, το Χωματερό και αποφάσισε να ρωτήσει μία ομάδα ντόπιων αντρών που κάθονταν έξω από μία ταβέρνα αν ήξεραν κανέναν με το επώνυμο Κατσίβας, που να ζει ακόμη εκεί.
Προς έκπληξή της, όλοι τους σήκωσαν τα χέρια τους. Ηταν όλοι τους ξαδέρφια της. Τα μέλη της οικογένειάς της, που μέχρι τότε δεν γνώριζε, τη σύστησαν μάλιστα με χαρά σε κάποιον που γνώριζε τον παππού της πολύ καλά.
«Ηρθε αμέσως και ήταν θείος μου, που δεν γνώριζα ότι είχα. Ηταν τόσο εκπληκτικό, μας πήγε σπίτι του και έμαθα πως η προ-προ γιαγιά μου το είχε χτίσει», ανέφερε η Κάρολ.
Η Κάρολ με την φίλη της, Μαργαρίτα στην Αίγινα πριν επιστρέψει στην Καλιφόρνια. Γνωρίζονται 16 χρόνια, μέσω μίας ιστοσελίδας με γενεαλογικές πληροφορίες.
Μάλιστα, όταν συναντήθηκε με τα ξαδέρφια της στην Ελλάδα, έμαθε πως τα μέλη της οικογένειας Κατσίβα έφυγαν ανά τα χρόνια, όχι μόνο προς τις ΗΠΑ, αλλά ορισμένοι πήγαν στην Αυστραλία. Βρήκε και ήρθε σε επαφή με περισσότερα ξαδέρφια στην Μελβούρνη και ελπίζει πως θα τους επισκεφτεί κάποια μέρα στο μέλλον.
Μιλώντας στον «Ε.Κ.», η κ. Κάρολ Παππαπέτρου-Χάλλα είπε για τον ενθουσιασμό που είχε για το «επικό» ταξίδι της, όπως το περιγράφει. Και δεν «επαναπαύεται». Μαθαίνει ελληνικά, με τη βοήθεια της καλής της φίλης, της Ρούλας, η οποία έχει καταγωγή από την Κόρινθο. «Θα επιστρέψω στην Ελλάδα, το θέλω πολύ. Δυστυχώς δεν θα είναι φέτος…», είπε στον «Ε.Κ.».
«Αν δεν ήταν η Μαργαρίτα η επική μου περιπέτεια στην Ελλάδα δεν θα είχε συμβεί. Δεν μπορώ να την ευχαριστήσω αρκετά για όσα έκανε για εμάς. Της χρωστάω πολλά και ανυπομονώ να επιστρέψω στην Ελλάδα για να τη δω ξανά», συμπλήρωσε.
Στην Ελλάδα η Κάρολ γνώρισε και την ξαδερφή της Αναστασία που ζει στη Θεσσαλονίκη. Στη φωτογραφία η Αναστασία με τον σύζυγό της Χάρη, αλλά και τον τότε 5 μηνών γιο τους, στον οποίο η Κάρολ είναι πνευματική μητέρα. Για την ίδια ήταν τιμή και νιώθει πολύ περήφανη καθώς δεν ήταν ποτέ ξανά νονά.
Ο πατέρας της Κάρολ, Νίκος Παππαπέτρου.
Η κόρη της Κάρολ, Αβα, στεναχωρέθηκε ιδιαίτερα όταν της είπαν πως δεν μπορεί
 να πάρει μαζί της στις ΗΠΑ τον αδέσποτο τετράποδο φίλο που απέκτησε στην Ελλάδα.
Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση της κ. Κάρολ Παππαπέτρου-Χάλλα (Carol Pappapetru-Hallas) στον «Ε.Κ.».


______________
https://www.ekirikas.com/%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%AE%CF%82-%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%88%CE%B5-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου