~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ // Διαδικτυακή έκδοση * με ειδήσεις * άρθρα για τον Ελληνισμό * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Επιμέλεια και ρεπορτάζ Σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής

~~


....................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

........................................."Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" Γιώργος Σεφέρης [1900-1971]

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

"Οι Έλληνες της Αφρικής" του Αντώνη Χαλδαίου

Μέσα από τις πολυσχιδείς έρευνες και τα βιβλία του Αντώνη Χαλδαίου

Ο Αντώνης Χαλδαίος κάπου στην Αφρική
Ο Αντώνης Χαλδαίος κάπου στην Αφρική
10 December 2017

Η ελληνική Διασπορά είναι ένας αρκετά απαιτητικός τομέας, όσον αφορά την όλη υφή του ζητήματος, μιας και δεν συναντάμε συχνά παραθέσεις ιστοριών, αναλύσεις και άλλα στοιχεία. Ωστόσο, όποιος ασχολείται με το ζήτημα φέρνει ολοένα στο φως πάμπολλες και άγνωστες πτυχές του ζητήματος αυτού. 
Βέβαια, έχει κυλήσει κάποιο ικανοποιητικό νερό στο αυλάκι της βιβλιογραφίας της σχετικής με την ιστορία των ελληνικών παροικιών και κοινοτήτων στις γνωστές χώρες υποδοχής, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία. Υπάρχουν, όμως, ήπειροι, ολόκληρες περιοχές του πλανήτη, όπου συναντούμε ικανοποιητική ελληνική παρουσία από τον 19ο αιώνα κυρίως και μέχρι τις μέρες μας. 
Μια από τις ηπείρους αυτές είναι και η Αφρική, για την ελληνική μετανάστευση για την οποία ελάχιστα έχουν έρθει στο φως μέχρι σήμερα. Ένας από αυτούς τους ιστορικούς που ασχολείται επισταμένα με το όλο ζήτημα, την έρευνα, αποδελτίωση, συγγραφή και δημοσιοποίηση όλων όσων αφορούν την ελληνική παρουσία στις διάφορες χώρες της «μαύρης» ηπείρου, είναι ο Αντώνης Χαλδαίος, με τον οποίο ήρθα σε επαφή τους τελευταίους μήνες, εντελώς τυχαία. 
Ο Αντώνης Α. Χαλδαίος γεννήθηκε στο 1976 στην Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία και την Ιστορία, ενώ κατέχει διδακτορικό στην Ιστορία, από το Πανεπιστήμιο Johannesburg. Εδώ και δέκα χρόνια, ασχολείται με την ιστορία του ελληνισμού της Διασποράς και, γενικότερα, με την ελληνική ιστορία των νεότερων χρόνων. Έχει πραγματοποιήσει έρευνες σε πολλές χώρες της Αφρικής και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Το 2016 τιμήθηκε με το παράσημο του Αγ. Μάρκου από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, για την προσφορά του στην ανάδειξη του ελληνισμού.
Παρατίθεται εδώ μια μικρή μας συνομιλία μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:
Δεν διαβάζουμε συχνά βιβλία για τους Έλληνες χωρών όπως αυτές της αφρικανικής ηπείρου. Η συντριπτική πλειοψηφία των έργων που διαβάζουμε για τον απόδημο ελληνισμό αφορούν την Αμερική, την Αυστραλία και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Ποια είναι η σχέση σας, πώς και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τις ελληνικές παροικίες χωρών όπως το Σουδάν, το Μπουρούντι, η Τυνησία και το Μαρόκο;
Εκτός από τους Έλληνες που έζησαν και δημιούργησαν στην Αίγυπτο, πολύ λίγα είναι μέχρι σήμερα γνωστά για τους Έλληνες εκείνους οι οποίοι μετανάστευσαν και εγκαταστάθηκαν στην υπόλοιπη Αφρική. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, έχω πραγματοποιήσει έρευνες για την παρουσία των Ελλήνων στην Αφρική, η οποία υπήρξε αξιοσημείωτη. Βασικά, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που έκαναν την παρουσία των Ελλήνων δυνατή και που υπερβαίνουν τα όρια του μύθου. Ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο έκανα την έρευνα και τη μελέτη της ελληνικής παρουσίας στην Αφρική είναι το γεγονός ότι οι πρόγονοί μου άφησαν την Λέσβο και μετανάστευσαν σε διάφορες αφρικανικές χώρες από τον 19ο αιώνα.
Ποια βιβλία έχετε εκδώσει έως τώρα όσον αφορά αυτό το θέμα; Επίσης, σε ποιες γλώσσες έχετε εκδώσει αυτά τα έργα;
Μέχρι τώρα έχω κυκλοφορήσει τα ακόλουθα έργα:
-Η ελληνική κοινότητα στο Σουδάν (19ος-21ος αιώνας), Αθήνα 2017 (στα ελληνικά και αγγλικά)
-Οι Έλληνες στο Μπουρούντι και τη Ρουάντα, Αθήνα 2016 (στα ελληνικά και γαλλικά)
-Η ελληνική κοινότητα στη Μοζαμβίκη. Διαμόρφωση, οργάνωση, επιχειρηματικότητα, Αθήνα 2015 (στα ελληνικά και αγγλικά)
-Η ελληνική παρουσία στην Τυνησία (16th -21st αιώνας.), Αθήνα 2013 (στα ελληνικά).
-Οι Έλληνες στο Μαρόκο (1904-2012), Αθήνα 2012 (στα ελληνικά και γαλλικά).
Σκοπεύετε να συνεχίσετε τις έρευνες και τις εκδοτικές σας "περιπέτειες" στο πεδίο αυτό;
Σε μερικούς μήνες θα κυκλοφορήσει το έκτο βιβλίο μου το οποίο θα αναφέρεται στην ελληνική παρουσία στο Κέρας της Αφρικής (Αιθιοπία, Ερυθραία και Τζιμπουτί). Επίσης, καθώς υπάρχουν αρκετές χώρες στην Αφρική όπου η ελληνική παρουσία είναι πραγματικά σημαντική, οι έρευνές μου θα συνεχιστούν. Ελπίζω να καλύψω κάθε γωνιά της Αφρικής όπου εγκαταστάθηκαν Έλληνες.
Έχετε ασχοληθεί εκτενώς με ιστορικά, δημογραφικά και πολιτιστικά ζητήματα που αφορούν το νησί της Λέσβου…
Ναι, κατάγομαι από το Πλωμάρι της Λέσβου και η έρευνα της τοπικής ιστορίας είναι επίσης ένας από τους τομείς επιστημονικού ενδιαφέροντος από την πλευρά μου.
Πού και πώς μπορεί να βρει κάποιος από την Αυστραλία τα βιβλία σας;
Μπορώ να στείλω τα βιβλία μου σε οποιοδήποτε μέρος της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Όποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει κάποιο από τα βιβλία μου θα πρέπει να επικοινωνήσει μαζί μου μέσω email (anchald1997@hotmail.com) ή στέλνοντας μήνυμα στη σελίδα διατηρώ στο facebook και αφορά τον ελληνισμό της Αφρικής (https://www.facebook.com/Greeks-of-Africa-Grecs-de-l-Afrique-17282284107...Μάλιστα, μέχρι τώρα στείλει αρκετά βιβλία σε Έλληνες που ζουν στην Αυστραλία και ενδιαφέρονται για την ιστορία της ελληνικής Διασποράς στην Αφρική.

____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου