~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ // Διαδικτυακή έκδοση * με ειδήσεις * άρθρα για τον Ελληνισμό * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Επιμέλεια και ρεπορτάζ Σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής

~~


....................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

........................................."Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" Γιώργος Σεφέρης [1900-1971]

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017

H Ελληνική Κοινότητα δίνει ξανά «ζωή» στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Mε νέο αναγνωστήριο κατάλληλα εξοπλισμένο

Άποψη του νέου αναγνωστηρίου

Την ανακαίνιση της βιβλιοθήκης της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας (ΕΚΑ), δίπλα ακριβώς από τα σχολεία του Ελληνικού Τετραγώνου του Σάτμπι, ολοκλήρωσε η Ελληνική Κοινότητα, ταξινομώντας και συλλέγοντας όλον τον εκπαιδευτικό και φιλολογικό πλούτο που έχει περιέλθει στα χέρια της πρεσβυγενούς Κοινότητας τα τελευταία εκατό περίπου χρόνια.
Η Βιβλιοθήκη ξαναπήρε φέτος ζωή από την Κοινότητα και στην οποία περιλαμβάνονται πολλές ιστορικές και ανέκδοτες εκδόσεις, μέσα από τα κληροδοτήματα μεγάλων ευεργετών, αλλά και από την αγάπη και την προσφορά των απλών Αλεξανδρινών Αιγυπτιωτών όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι, με απόφαση του προεδρείου της Κοινοτικής Επιτροπής και με τον κόπο και τη συνεχή επίβλεψη του οικονομικού επόπτη Πάρη Μακρή, και τη στήριξη του εφόρου Εκπαιδευτηρίων Μιχάλη Καρυδιά, ο χώρος πήρε την τελική του μορφή και τα έργα ολοκληρώνονται τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η αναπαλαίωση έγινε με κριτήρια τέτοια που ο πλούτος των βιβλίων να είναι προσβάσιμος σε όλους τους αναγνώστες, αλλά και με ένα καλαίσθητο τρόπο, που να ελκύει έτι περαιτέρω το ενδιαφέρον όσοι τον επισκέπτονται και κυρίως των μαθητών.
Δημιουργήθηκε έτσι ένα νέο αναγνωστήριο με τον κατάλληλο εξοπλισμό, μπήκε καινούριο δάπεδο, τοποθετήθηκαν ξύλινες επενδύσεις στους τοίχους και νέα φωτιστικά, τα έπιπλα ανακαινίστηκαν διατηρώντας την αίγλη του παρελθόντος, αλλά λήφθησαν υπόψη και όλες οι απαιτούμενες ανέσεις της εποχής, όπως τα κατάλληλα κλιματιστικά μηχανήματα, τα οποία συμβάλλουν πρώτιστα και στην προστασία των παλαιότερων βιβλίων. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα βιβλία της Βιβλιοθήκης είναι συλλεκτικά, καθώς χρονολογούνται πολλές δεκαετίες πριν, ενώ σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η πρώτη εγκυκλοπαίδεια του «ΛΑΡΟΥΣ». Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, να σημειωθεί ότι «παντρεύεται» ο φιλολογικός, πολιτιστικός, ιστορικός και επιστημονικός γραπτός πλούτος από διάφορες χώρες και εκπεφρασμένος από διάφορες γλώσσες, καθώς εδώ φυλάσσονται εκδόσεις –εκτός από τα ελληνικά– γραμμένες στα γαλλικά, στα γερμανικά και τα ιταλικά.
Η νέα Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας πρόκειται να εγκαινιαστεί επίσημα στις αρχές Σεπτεμβρίου, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Κατά την ίδια αυτή περίοδο, πολλές είναι οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει και σε άλλα κτίσματα της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας. Από τα πλέον σημαντικά έργα είναι αυτά που πραγματοποιούνται στην εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Ιμπραημία. Παράλληλα, στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου στο Κανισκέρειο Ίδρυμα, έγινε μία τεράστια προσπάθεια να διορθωθεί η στέγη του ναού, αφού ο τρούλος είχε τρυπήσει. Ο παραμελημένος χώρος ανακατασκευάστηκε. 
Την ίδια στιγμή, πολλές είναι οι εργασίες αποκατάστασης που πραγματοποιεί η ΕΚΑ στο ιδιόκτητο γκαράζ της, που βρίσκεται πλησίον της ιστορικής Μονής Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου. Όπως αναφέρει ο αρμόδιος έφορος αστικών Πάρης Μακρής, η Κοινοτική Επιτροπή της ΕΚΑ ήθελε να δώσει τέλος στην άσχημη εικόνα που είχε δημιουργηθεί στο χώρο, που συνοδευόταν μάλιστα τον τελευταίο καιρό με αποκόλληση σοφάδων και πέσιμο τμημάτων του τοίχου, γεγονός που είχε προκαλέσει και κάποιες μικρές ζημιές σε οχήματα. Έτσι, λήφθηκε η απόφαση να γίνει η ανακατασκευή όλου του χώρου, σχεδόν από το μηδέν.
Τέλος, προχωρά με γοργούς ρυθμούς και η κατασκευή των έξι νέων δωματίων στο κτίριο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον Οίκο Ευγηρίας «ΜΑΝΝΑ», που θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τη στέγαση των εκπαιδευτικών ή και επισκεπτών από την επόμενη χρονιά της ΕΚΑ. 
Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, σεβόμενη την ιστορία των κτιρίων του Σάτμπι, αποφάσισε να διατηρήσει αναλλοίωτη την εξωτερική πρόσοψη των κτιρίων, την ίδια ώρα που στο εσωτερικό τους τα δωμάτια –διαμερίσματα μεταμορφώνονται σε έναν ξενώνα που δε θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει ένα ξενοδοχείο υψηλής κατηγορίας, με όλες τις ανέσεις, όπως λένε στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας.
____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου